ENCYKLOPEDI AV BARRTRÄD

En omfattande guide till sorter och arter

Förord

Förord till RHS Encyclopedia av barrträd av Roy Lancaster

En av de mest minnesvärda dagar i min trädgårds karriär ägde rum i RHS Horticultural salarna i Vincent Square, London, i oktober 1970. Tillfället var den tredje internationella konferensen i barrträd. Som intendent för Hillier Arboretum var jag en av dem som valt att bistå i iscensättningen av en enorm och imponerande uppvisning av barrträd arter, sorter och sorter, som består av växter i behållare och skär material, mycket av det i kon. Bidrag hade gjorts av några av de mest prestigefyllda samlingar, bland annat i plantskolor i Storbritannien och Irland. Hillier plantskolor ensam mer än 1000 olika typer och jag kan tydligt minns buzz och rörelse i hallen som många utställningar var samlat och märkta.

Hillier hade länge varit en rik kommersiella källa av barrträd för trädgårdar och parker. Under 1960- och 1970-talet hade populariteten av dvärg och långsamt växande barrträd nått en topp på grund delvis deras ökande användning som följeslagare växter till häxor och andra dvärg buskar. Detta sammanföll med en ökning av antalet mindre trädgårdar tillgängliga.

De var berusande dagar för barrträd entusiaster och Hillier Arboretum hade därefter en stor samling. Det lockade några av de mest kända europeiska och amerikanska myndigheterna i ämnet. Under åren hade jag förmånen för att träffa många av dessa entusiaster och de många brittiska experterna som Alan Mitchell, Bill Archer, Reginald Corley och Humphrey Welch. Sist var ägaren av den Pygmy Pinetum som 1966 publicerade sin första bok Dvärgen barrträd. Jag minns faktiskt ta honom runt Hillier Arboretum samlingarna när han forskade boken, en undertecknad kopia av som är i mitt bibliotek. Bredvid det är en kopia av den klassiska dvärg och långsamt växande barrträd av Murray Hornibrook, som utkom 1923.

Den senare gavs till mig av Douglas Bunce, engångs manager för den berömda Red Lodge plantskola, på Chilworth, Southampton, där många utmärkta dvärg barrträd som Chamaecyparis lawsoniana "Aurea Densa", C. lawsoniana 'Minima Aurea', C. obtusa 'Caespitosa' och Thuja plicata "Stoneham guld" har uppkommit. Hillier Arboretum samlingen innehöll många barrträd sorter av Hilliers egna höja eller namngivning, inklusive Chamaecyparis lawsoniana 'Hillieri', Cephalotaxus fortunei "Framstupa spridare", Pinus sylvestris 'Edwin Hillier' och Taxodium distichum "Hursley Park". Pinus parviflora 'Adcock's Dwarf' Tsuga heterophylla 'Lauresens kolumn' upptäcktes av Hillier personal och vi får inte glömma Harold (senare Sir Harold) Hillier, själv en respekterad auktoritet på vedartade växter inklusive barrträd. I själva verket Harold hade skrivit 1964 sin egen bok, Dvärg barrträd, med en ytterligare kapitel om förökningen av Edward Kemp, intendent för Royal Botanic Garden Edinburgh.

Av oro bland trädgårdsmästare och nurserymen på den tiden var det snabbt ökande antalet nyligen benämn conifer sorter, särskilt dvärg och långsamt växande former. Oron var att det skulle vara svårt att berätta för dem isär, särskilt om etiketter eller poster gick förlorade. Som så ofta är fallet i dessa omständigheter, tenderar kunskap att koncentreras i medvetandet hos ett minskande antal specialister med praktisk erfarenhet och goda minnen. Ett ökande antal böcker, några väl illustrerad, för att hjälpa trädgårdsmästare, särskilt nybörjare, välja barrträd som är mest lämpade för deras trädgårdar har hjälpt lindra situationen under åren. Tekniska handböcker ger detaljer, har beskrivningar och bakgrundsinformation av intresse för mer seriös samlare också fortsatt att visas. Men fortfarande, identifiering av barrträd sorter och deras korrekta nomenklaturen kan vara ett minfält för oinvigde, och ibland till och med experterna är osäker.

1990-

i det talet, ändra mode i trädgårdsskötsel och allmänhetens uppfattning om barrträd som trög och mindre spännande än blommande växter orsakade en nedgång i deras popularitet, i Storbritannien verkligen. Också, den negativa media publicitet till barrträd, utlöses av plantering av stora barrträd som Leyland cypress i olämpliga situationer, inte hjälper situationen. Lyckligtvis finns det tecken på att barrträd är, äntligen göra comeback. En ny generation av trädgårdsmästare är att upptäcka deras rikt utbud av lövverk effekt, konsistens och färg samt deras otaliga former och möjligheter. Den som har beundrat den adeln eller motståndskraft av barrträd, eller deras året-runt kvaliteter när vuxit ensam eller i förening med andra i sitt slag, kommer kanske att förstå och utnyttja sin potential som prydnadsväxter i sina egna trädgårdar. De av oss som aldrig slutat njuta och främja dem kommer att glädjas åt deras återuppstår i det allmänna samvetet.

Hur lägligt då är offentliggörandet av detta imponerande konto. Författarna är engagerade och kunniga conifer entusiaster som har fått stöd från en mängd internationella expertis och erfarenhet. Dess täckning av barrträd, både arter och sorter, hardy och tropiska, är verkligt globala. Som täcker alla 615 arter plus 8.000 sorter visar den ambitiösa och kraftprov uppgiften publicerande laget in sig när tidiga diskussioner vände till handling. Det är av stor kredit till alla berörda att det nuvarande arbetet i två volymer är äntligen avtäckte. Den er fordrat till vara den mest omfattande i sitt slag, som jag inte tvivlar.

Förutom dess omfattande beskrivande text det illustreras av en mängd fotografier, mer än 5.000, som har tagits speciellt för denna encyklopedi. Som ett barrträd entusiast av över 50 år ständiga och beundrare av dem i trädgårdar och i naturen, jag välkomnar detta konto med öppna armar och ett hastigt arrangerade utrymme, nära till hands, min favorit bokhyllan.

Dess upphovsmän och deras medhjälpare har levererat ett verkligt monumentala konto av en större grupp av vedartade växter där, i en form eller en annan förtjänar att odlas i trädgårdar, stora eller små varhelst liv och hopp för framtiden omhuldas.Roy Lancaster

OBE JEJKEJ, författare, programföretag och medlem av RHS Woody växt kommittén


Hampshire i England