ENCYCLOPEDIE VAN CONIFEREN

A Comprehensive Guide to Cultivars en soorten

voorwoord

Voorwoord van de RHS encyclopedie van coniferen door Roy Lancaster

Een van de meest memorabele dagen in mijn tuinbouw carrière vond plaats in de RHS Horticultural Halls in Vincent Square, Londen, in oktober 1970. De gelegenheid was de derde internationale conferentie van Conifer. Als conservator van het Hillier Arboretum was ik een van degenen die ervoor gekozen om te helpen bij de enscenering van een enorme en indrukwekkende vertoning van conifer soorten, rassen en cultivars, bestaande uit planten in containers en snijden materiaal, veel daarvan in kegel. Bijdragen had geboekt door enkele van de meest prestigieuze collecties, met inbegrip van kwekerijen in Groot-Brittannië en Ierland. Hillier kwekerijen alleen verstrekt meer dan 1000 verschillende soorten en ik duidelijk kan herinneren de buzz en bustle in de hal als de vele exposities waren gemonteerd en geëtiketteerd.

Hillier's had al lang een rijke commerciële bron van coniferen voor tuinen en parken. Tijdens de jaren 1960 en 1970 had de populariteit van dwerg en langzaam groeiende coniferen bereikte een hoogtepunt verschuldigde gedeeltelijk aan hun toenemende gebruik als metgezel planten heathers en andere dwerg struiken. Dit viel samen met een toename van het aantal kleinere tuinen beschikbaar.

Die waren onstuimige dagen voor conifer liefhebbers en het Hillier Arboretum was toen een grote collectie vastgesteld. Het trok enkele van de bekendste Europese en Amerikaanse autoriteiten over dit onderwerp. Door de jaren heen had ik het voorrecht om te voldoen aan veel van deze liefhebbers en de vele Britse deskundigen zoals Alan Mitchell, Bill Archer, Reginald Corley en Humphrey Welch. De laatste was eigenaar van de Pygmy Pinetum die in 1966 zijn eerste boek Dwergconiferen publiceerde. Inderdaad, ik herinner me hem nemen rond de Hillier Arboretum collecties toen hij onderzoek het boek, een getekend exemplaar van die in mijn bibliotheek is. Ernaast is een kopie van de klassieke dwerg en traag groeiende coniferen door Murray Hornibrook, gepubliceerd in 1923.

De laatste werd gegeven aan mij door Douglas Bunce, eenmalige manager van de beroemde Red Lodge kwekerij, op Chilworth, Southampton, waar vele uitstekende dwergconiferen zoals Californische cipres 'Aurea Densa', C. cipres 'Minima Aurea', C. obtusa 'Caespitosa' en Thuja plicata 'Stoneham Gold' werden opgevoed. De collectie Hillier Arboretum bevatte veel conifer cultivars van Hillier's eigen verhogen of naamgeving, met inbegrip van Californische cipres 'Hillieri', Cephalotaxus fortunei 'Ook Spreader', Pinus sylvestris 'Edwin Hillier' en Moerascipres 'Hursley Park'. Pinus parviflora 'Adcock de dwerg' en Westelijke hemlockspar 'Lauresen de kolom' werden ontdekt door Hillier personeel, en we mogen niet vergeten Harold (later Sir Harold) Hillier, zelf een gerespecteerde autoriteit op houtige gewassen met inbegrip van coniferen. In feite, Harold had geschreven in 1964 zijn eigen boek, Dwergconiferen, met een extra hoofdstuk over teeltmateriaal door Edward Kemp, curator van de Royal Botanic Garden Edinburgh.

Een van de bezorgdheid onder tuinders en kwekers op dat moment was het snel toenemende aantal nieuw benoemde conifer cultivars, vooral dwerg en langzaam groeiende vormen. De zorg was dat er zou veel moeite in hen te vertellen uit elkaar, met name als etiketten of records verloren werden. Zoals zo vaak het geval is in deze omstandigheden, neigt kennis moet worden geconcentreerd in de hoofden van een dalende aantal specialisten met praktische ervaring en goede herinneringen. Een toenemend aantal boeken, sommige goed geïllustreerd, ontworpen om te helpen tuinlieden, vooral beginners, kies coniferen meest geschikt voor hun tuinen hebben geholpen met het verlichten van de situatie door de jaren heen. Technische handboeken geven details, hebben beschrijvingen en achtergrondinformatie van belang zijn voor de meer ernstige verzamelaars ook voortgezet moet worden weergegeven. Maar toch, de identificatie van conifer cultivars en hun juiste nomenclatuur kunnen een mijnenveld aan de oningewijden, en soms zelfs de deskundigen zijn onzeker.

In the 1990s, veranderende mode in tuinieren en de publieke perceptie van coniferen als zijnde flegmatieke en minder spannend dan bedektzadigen veroorzaakte een daling in hun populariteit, in Groot-Brittannië zeker. Ook helpen de negatieve media publiciteit gegeven aan coniferen, veroorzaakt door de aanplant van grote coniferen zoals Leyland cypress in ongepaste situaties, niet de situatie. Gelukkig, zijn er tekenen dat coniferen zijn, eindelijk een comeback. Een nieuwe generatie van tuinders is ontdekken hun rijke verscheidenheid van gebladerte effect, textuur en kleur, evenals hun talloze vormen en mogelijkheden. Wie heeft bewonderd de adel of de veerkracht van coniferen in het wild, of hun all-jaar-ronde kwaliteiten als volwassen alleen of in samenwerking met anderen van hun soort, komt misschien te begrijpen en hun potentieel als siergewassen in hun eigen tuinen. Degenen onder ons die nooit gestopt genieten van en het bevorderen van hen zich zullen verheugen in hun re-opkomst in het publieke geweten.

Hoe tijdig is dan de publicatie van dit indrukwekkende rekening. De auteurs zijn geëngageerd en goed geïnformeerde conifer enthousiastelingen die werden gesteund door een schat aan internationale expertise en ervaring. De dekking van coniferen, zowel soorten en cultivars, hardy en tropische, is echt mondiaal. Die betrekking hebben op alle 615 soorten plus 8.000 cultivars toont de ambitieuze en Herculische taak het publiceren team zich gesteld toen vroege discussies tot actie. Het is van grote verdienste aan alle betrokkenen dat de huidige werkzaamheden in twee volumes eindelijk is onthuld. Het wordt beweerd dat deze de meest uitgebreide account van zijn soort, die twijfel ik er geen.

Apart van zijn uitgebreide beschrijvende tekst die het is geïllustreerd door een schat aan foto's, meer dan 5.000, die speciaal voor deze encyclopedie zijn genomen. Als een conifer liefhebber van meer dan 50 jaar staan, en een bewonderaar van hen in tuinen en het wild, ik ben blij met deze account met open armen en een haastig georganiseerde ruimte, dicht bij de hand op mijn favoriete boekenplank.

De auteurs en hun helpers hebben geleverd een werkelijk monumentale account van een grote groep van houtachtige planten die in een formulier of een ander verdienen te worden gekweekt in tuinen groot of klein waar leven en hoop voor de toekomst worden gekoesterd.Roy Lancaster

OBE VMH, auteur, omroep en lid van de RHS Woody Plant Comité


Hampshire, Verenigd Koninkrijk